Skytte kan vara roligt

söndag, 30 maj 2010
Av: admin

Jägareförbundet Skåne Hade bjudit in till ”Roligare jaktskytte” på Mors dag – Vad kunde då detta vara för någonting? Det kostade ju bara 250 kr per deltagare och då ingick lunch på ” Kalle på Spången ” och dessutom hagelpatroner och patroner till kal 22.

Tills i söndags kväll hade jag bara en vag föreställning om vad som kunde dölja sig bakom denna inbjudan till en dag med hagel- och kulskytte på Kolleberga/Riseberga Jaktskyttebanor strax intill Spångens gästgivaregård . Att ingen blir en bra skytt i TV-soffan det visste jag och likaså att man aldrig kan träna skytte för mycket . Så jag tog mod till mig och anmälde mig och en av kompisarna i jaktlaget . Inte blev jag besviken och ingen av de övriga deltagarna heller . Tvärt om så heder och tack till alla instruktörer –  ingen nämnd och ingen glömd – för en fin insats och ett mycket  trevligt arrangemang !

En lerduvekastare med skjutstationer på lurigt placerade ställen  i terrängen ställde till det för många av oss i den byiga vinden . Men med instruktörernas försiktiga påpekanden hamnade hagelsvärmarna snart rätt och krossade lerduvorna de riktats mot .

Mången som inte provat jägarexamens hagelskott mot löpande hare fick sig en sig en nyttig tankeställare .

Skjutning med klass 1 vapen  på den första av två stationer fick till följd av maskinhaveri  inskränkas till skott mot stillastående mål, men som skjutledaren Lasse Bengtsson eftertänksamt påpekade : Det blev nog ganska lagom svårighetsgrad och nyttigt även med denna lite enklare variant.

Vid den andra kulskyttestationen fick vi lära oss att skjuta mot stillastående mål med bössan i rörelse något som lockar till fortsatt träning på egen hand . Stor uppskattning fick det avslutande skyttet med kal 22 mot rörliga och självmarkerande mål bestående av pyttesmå ankor .

Du som tvekar att anmäla dig nästa gång det anordnas ”roligare jaktskytte” (26 september) – sluta fundera och anmäl dig ! Jag garanterar att du inte kommer att ångra dig .

Cai Inge Holm