Bengtsson strålade som solen hela dagen

torsdag, 28 oktober 2010

Jägareförbundet Skåne genomförde igår en av sina traditionella och mycket uppskattade utbildningsjakter på Olahus norr om Hässleholm.

Under jakten hårdbevakades jaktledaren Lars Bengtsson av ett filmteam från Jägareförbundet. Förbundet har nämligen startat ett projekt där man gör filmer om en jaktprofil från respektive län. I Skåne har Lars Bengtsson från Degeberga valts ut som specifik skåneprofil. Inte konstigt för Lasse har ju varit med länge och är väl känd i jägarkretsar inte bara i Skåne utan även i resten av landet. Det är ju t ex  han som var intiativtagare till den mycket uppskattade och välbesökta jaktfältskjutningen på Rinkaby skjutfält. Han ingår dessutom i ledningsgruppen för Agusa vilthägn där han också tillsammans med springerspanieln ”Pille” bildar ett uppskattat eftersöksteam.

Tillbaka till gårdagen och Olahus – Lars skuggades som sagt under dagen av två unga damer utrustade med filmkamera och ljudinspelningsutrustning. Det framgick inte om ljudteknikern var utrustad med något översättningsprogram för det är ju inte säkert att människor ”norr om kulturgränsen” förstår vad ”grebba”, ”päror” och slike ord betyder.

Utbildningsjakten blev mycket lyckad. Vi hade fler än tio rådjur ”på benen” och av dessa nedlades tre (med fyra skott). De tolv deltagande jägarna, flertalet ungdomar under 25 år,  skötte sig perfekt under dagen.  De fick före jaktstarten en ingående information om jaktens olika ”mysterier”, säkerhet, hur/var man bör stå, eldförberedelser, hur hundar används mm så det är kanske inte så konstigt att det blev bra.

Avslutningsvis ett stort tack till Hushållningssällskapet och Önnestad lantbruksskola som välvilligt ställer sina marker till förfogande och även till alla i jaktledningen som frikostigt delar med sig av sina jaktliga kunskaper.