Vi har en plan…

söndag, 6 februari 2011

Svenska Jägareförbundet har skickat ut sitt informationsunderlag inför jaktvårdskretarnas årsmöten.

Rubriken i underlaget är – ”Vi har en plan….” och inleds med en övergripande målsättning:

Svenska Jägareförbundet vill vara ett förbund som går i takt mot ett gemensamt mål.
– Vi ska stärka vår position som ledande inom svensk viltförvaltning
– Vi ska skapa intresse för jakten, stärka dess ställning i samhället och öka antalet jägare
– Vi ska öka antalet medlemmar, vårda de medlemmar vi har, samt underlätta rollen som förtroendevald i organisationen.

I informationsunderlaget konstateras  att förbundet trots stundtals höga toner i vargdebatten kunnat notera framgångar i rovdjursförvaltningen –

vargjakt som är en del av viltförvaltningen fick ju trots allt genomföras.

En annan viktig fråga är den nya älgförvaltningen som riksdagen nyligen beslutat om och som bl a innebär att landet skall delas in i älg/viltförvaltningsområden.

Medlemsfrågan är också central. Vi måste hjälpas åt med att intressera barn och unga för djur och natur och med att hjälpa våra nya jägare att komma ut på jakt.

Vi har fått ett nytt och lättillgängligt studiematerial som gör det lättare att ta jägarexamen.

Vildsvinsfrågan är högaktuell för oss i Skåne. Samarbetet med LRF kommer att fortsätta med syfte att få till stånd en bra förvaltning av vildsvinen.

Under våren kommer ett test- och träningshägn för vildsvinsekipage att etableras i  Agusa vilthägn.

Viltövervakningen är fortfarande något av ett sorgebarn. Jaktlagen måste bli mycket bättre på att rapportera sina avskjutningar.

En ny policy för hundanvändning och för utsättning av fågel har tagits fram och kommer att spridas inom förbundet.