Barbro Börjesson mentaltestade hundar på Fulltofta

onsdag, 22 juni 2011

Det har blivit tradition att Barbro Börjesson och hennes trogne ”vapendragare” P-O Eriksson kommer till Jägareförbundet Skåne i mitten av juni för att mentaltesta hundar. Aktiviteten brukar inledas med att Barbro under en kväll föreläser om bakgrunden till testet, hur det är upplagt och varför det kan vara intressant att testa sin hund.

Mentaltesterna har vi tidigare år genomfört under två testdagar då 8 hundar testats respektive dag. Intresset för tester har nu ökat så mycket att vi i år fick lägga till ytterligare en dag. Totalt har därför 24 hundar testats under den gångna helgen.

Jägareförbundet Skånes annons för mentaltestet riktar sig till jakthundsägare, men det är naturligtvis så att det är användbart även för icke jakthundar.

Vi gästades under testdagarna av en privat företagare i hundträningsbranschen Martin Hjerpe. Han följde nogsamt och med ett ödmjukt och öppet sinne Barbros och P-O´s proffsiga arbete och fick då se de testade hundarna visa upp sidor som varit tidigare okända. Att ha denna insikt är av stor betydelse när man sysslar med hundar och hundträning.

En reflektion man gör när man följer Barbro och P-O under ett par dagar är att det krävs speciell fallenhet och mycket stor hunderfarenhet innan man blir mentaltestare. Det är också en bonus i branschen om man har Barbros positiva synsätt.

Här följer Martin Hjerpes personliga reflektioner och intryck:

Mitt syfte med att vara åskådare under helgen var att kunna ge mer substans i mina råd och utvärderingar till våra elever och kunder om deras hundar. Då vi jobbar till största delen med hundar som inte har jakt som arbete undrade jag för mig själv vad jag kunde få ut av att se ett mentaltest i Jägareförbundets regi, men detta test var väl fungerande även för våra ej jagande hundar.
Det jag såg väldigt tydligt var att det fanns några fler lager i hundarna än vad jag sett innan och det kan man tacka den väl utarbetade banan för, duktiga figuranter och Barbro Börjesson och P-O Eriksson´s insatser för.
Tex den mjuka, vimsiga och timida labbe-tiken som aldrig ägaren hört skälla, som  förvandlades till en välbalanserad, pondus-utstrålande, respektingivande hund när spökena kom emot eller den självgode, lite burduse Bouvier hannen som insåg att han inte var störst bäst och vackrast och plötsligt visade att han behövde hjälp att lösa problem.
Framöver så kommer jag att gräva ännu lite djupare i hundens hjärna, innan jag stämplar hunden inför ägaren som tex vek, tuff, kaxig, osäker eller nervös. Denna information är viktig för den fortsatta träningen i vardagen både för mig och hundägaren.
Jag blev själv väldigt sugen att gå med en av mina egna hundar för att se om han också har fler lager än vad jag tror för tillfället, men tyvärr så hade jag inte bokat någon plats så vi får se nästa år.

Bildgalleri: