Jeppe, 6 år klarade körkort för hundägare

tisdag, 27 september 2011
Av: Uno

I söndags var det examen i Ystad vid höstens hundkurser.

Jesper Nilsson 6 år gammal har vid ett par kurstillfällen fått agera stand-in på valpkursen för mamma Annelie när hon haft förhinder på grund av sitt arbete. Han har skött detta så bra att mamma med förtroende lät honom hantera familjens golden retriever Totte på examensprovet.

I examensprovet testas fyra olika steg: ”hantering-kroppskontakt”, ”följ mig” med valpen lös, ”följ mig” med valpen i koppel samt ”nu skall vi leka”.

Vi börjar med att föraren sitter med hunden lugn och avslappnad mellan sina ben. Kontrollanten skall utan problem kunna kolla tänder och klor. Sedan var det dags för en liten promenad med hunden i koppel där man mötte ett annat hundekipage utan att hundarna fick hälsa på varandra.

Hälsa på varandra gjorde däremot förarna nästa gång ekipagen möttes, men först efter det att hundarna kommenderats att ”sitta kvar”.

Sedan var det tid för ”busa lek”. Leken är viktig för att stärka kontakten mellan förare och hund. Den skall dock ske på förarens villkor. Föraren bestämmer alltså när den startar respektive avbryts, antingen genom att kommendera ”sitt” eller genom att bara avbryta, räta upp sig och titta rakt upp i luften med händerna på ryggen. Hunden skall då förstå att nu leken är slut.

Nästa moment i vårt lilla examensprov var ”följ mig” utan koppel där föraren förflyttade sig med diverse riktningsförändringar och med krav på att hunden hela tiden skulle hålla rätt på sin förare istället för tvärtom som ofta blir fallet.

Examen avslutades med ett inkallningsmoment. Hunden kommenderades  att ”sitta kvar”, föraren gick iväg ett tiotal meter och kallade in sin hund, som när den kommer direkt in till föraren skall tas emot med öppna armar och mycket beröm.

Hur gick det då för Jesper? Jo, mamma behövde inte vara orolig utan hon har alla anledning att vara stolt över sin lille vikarie! Kolla bara på bilden den fina kontakten mellan hund och förare!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.