Ny fullträff för Dreverjakt i Skåne

söndag, 6 november 2011
Av: Uno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild: Från vänster skytten Peter Jönsson, sambon Ida Gustavsson och hundföraren Ronnie Karlsson med Ekarpsgårdens Leo.

Det har ofta sagts att ett av jaktens största problem i dag, är rekrytering av nya jägare. Alltför mycket konkurrerar om ungdomars engagemang och gemenskapen i skogen är på väg att trängas undan av många andra typer av nytillkomna intressen.

Mot denna bakgrund anordnade Skånes Dreverklubb tillsammans med Jägarförbundet Skåne i slutet av oktober för fjärde gången utbildningsjakt med drivande hund för nya jägare.

Jaktvärden Lars Gustavsson och hans kompetenta och trivsamma jaktlag ställde åter sin 725 hektar stora mark i Toftaröd utanför Sösdala i norra Skåne till förfogande. Lasses ”gubbar” medverkade också som mentorer till de nya jägarna ute på passen.

Dreverklubbens Douglas Ahlqvist och jaktvärden Gustavsson hälsade sju anmälda jägare samt alla medhjälpare välkomna vid värmande brasa i den något råa morgonen. Dagens upplägg presenterades, inklusive säkerhetsfrågor och information om hur jakt med drivande hund i allmänhet, och med drever i synnerhet, fungerar. För dagen gällde hageljakt på hare, räv och rådjur – råget undantagen – något som drevern lämpar sig utmärkt för. Drevern är ju en allaroundhund men kan även specialiseras på något av djurslagen.

Så skulle det bära av ut i markerna. Lasse fördelade passen och hans mannar Roland, Uno och Jimmy tog hand om var sin adept, bland andra tre intresserade och trevliga killar från Naturbruksgymnasiet i Osby. Det är viktigt att man känner sin mark väl och därmed kan hitta plats där drevdjuren förväntas dyka upp samt att uppträda rätt på passet för att få möjlighet till skottchans berättade Roland Englesson. Det gäller också att besätta passen så diskret som möjligt menade Jimmy Jönsson. I båda avseenden var mentorerna till stor hjälp med sina råd och erfarenheter.

Dreverklubben ställde upp med erfarna hundar och tillhörande minst lika erfarna förare. Jakten kunde börja. Först i tur att släppa var Linda Björk med sin Fallaskogens Alva. Tiken sökte ut väl och fick tidigt slag som hon idogt bearbetade. Upptaget tog tid och det var troligen räv Alva gick i väg en sväng med.

Under tiden fick Ronnie Karlsson släppa Ekarpsgårdens Leo i ett närbeläget område. Leo reste snabbt en råbock som sågs av flera jägare och buktade snävt i drygt en timme. Det bjöds på rafflande spänning och ljuv klangfull musik innan Peter Jönsson med ett välriktat skott fällde en lugnt traskande bock på nära håll. Peter och sambon Ida fick sedan med sakligt stöd av mentorn Uno Svärd passa djuret.

Så var det lunch och Dreverklubben bjöd på härligt värmande soppa med bröd och dryck. Det smakade riktigt bra i det ruggiga vädret. Förmiddagens händelser ventilerades ivrigt och många goda råd förmedlades av de mera erfarna jägarna.

Rasten blev dock inte lång. Efter förmiddagens händelserika erfarenheter var alla otåliga att komma i gång på nytt. Nu var det Stefan Nilsson med Häkilas Effie som skulle få igång musiken. Effie visade sig vara en utmärkt dirigent och drevet gick så det sjöng i markerna. Tyvärr försvann det utom hörhåll en stund men kom snart tillbaka, dock utan att någon fick se drevdjuret. Stefan kopplade Effie och Lars Larsson med Selma blev sista paret ut. Det dröjde inte länge förrän Selma gav full hals och med sitt täta och kraftfulla skall fick hon drevdjuret att bukta mycket snävt. Det visade sig vara en stor get som föredömligt släpptes förbi av en passkytt eftersom vuxet hondjur inte fick skjutas. Istället höll geten på att kollidera med soppgrytan vid samlingsplatsen och därför bestämde jaktledare Gustavsson att det var dags att bryta dagens äventyr. Selma kopplades efter drygt sjuttio minuters välljudande serenad och deltagarna lämnade scenen för välbehövlig fika som fick avsluta årets utbildningsjakt.

Något byte fälldes inte på eftermiddagen men det gjorde ingenting; dagens gäster verkade ändå nöjda. Flera hade fått se djur och alla hade fått höra klingande drev. Tack vare suveräna hundar, duktiga hundförare och frikostiga jakträttsinnehavare fick jakten med drever förhoppningsvis några nya anhängare denna dag. Eller som en av deltagarna, Henrik Gustavsson, uttryckte sig: ” Jag har haft time out från jakten en period och varit tveksam till jakt med drever men det jag har varit med om idag är det klart bästa jag upplevt då det gäller jakt med drivande hund”.

Bildgalleri:

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.