Barbro Börjesson gästade Göinge jaktvårdskrets

torsdag, 11 oktober 2012

Göinge jaktvårdskrets tog nyligen ett bra initiativ i samverkan med Studiefrämjandet. Man hade nämligen bjudit in Barbro Börjesson till Osby naturbruksgymnasium för att föreläsa kring temat ”Från valp till jakthund, utvecklingsstadier och träningstips”.

Barbro Börjesson är ju Sveriges motsvarighet till ”mannen som talar med hundar, Cesar Millan”. Hon är välkänd TV-profil i TV-programmet Go´kväll, där hon brukar lösa diverse hundproblem. Hon är också den som är ”mamma till Svenska Jägareförbundets” utbildningsfilosofi när det gäller grundutbildning av jakthundar.

Barbros koncept bygger på den ”metodik” som tiken nyttjar när hon uppfostrar sina valpar. Hon har benämt koncept ”de fyra stegen”.

Bilderna nedan illustrerar hur tiken ”lär valparna för livet” respektive visar Barbros sammanfattning i ”de fyra stegen till samförstånd med hunden”.

Fyra lätta steg …

Allt som en hund själv väljer att göra och som den får vinning av går snabbt att lära in. De fyra stegen i Valpskolan bygger på just den principen.

Hundar har en medfödd förmåga att själva välja vem eller vilka de vill umgås med. Redan som bara några veckor gammal tränar hunden sig att följa en ledare som vid den tiden är valpens mor. Tillsammans med henne och sina kullsyskon får valpen också uppleva hur känslor och sinnesstämningar kan uttryckas i fysisk kontakt/hantering. Tiken och valparna har ofta kroppskontakt när de vilar och tiken visar ömhet och omvårdnad genom att slicka sina små. Valparna ger varandra ömhet genom att i viloläge ”ta i varandra” med munnen. I tuffa leksituationer ”tar” de också i varandra, men då resulterar kroppskontakten i andra typer av känslor dem emellan.

Valpar får genom att leka med sina syskon och med sin mor träna sig att kommunicera på hundarnas sätt. När en valp busar med ett syskon får den ibland vara överlägsen sin motståndare och ibland vara den som försöker komma undan. När den i stället leker med sin mor tränar hon valpen i att leken sker på hennes villkor vilket ibland innebär att valpen får uppleva kroppskontakt i tillrättavisande syfte. Och….. En hundmamma ropar aldrig på sina valpar för att de ska följa henne eller för att hon plötsligt vill umgås med dem! Valparna är instinktivt mycket noggranna med att hålla reda på var tiken är och om hon går iväg så har hon oftast hela barnaskaran efter sig.

En valp kan egentligen principen för tre av de fyra stegen. Om vi som hundägare också lär oss dessa fundamentala steg och sedan ser till att hålla på dem när valpen växer upp, får vi en hund som blir samarbetsvillig och lätt att umgås med resten av livet.

Det fjärde steget (”viktigt ord”, exempelvis ”sitt”) hjälper oss att få hunden uppmärksam och lydig även när den vill göra något annat än det vi för stunden önskar. Det ger förutsättningar för att valpen kommer att växa upp till en hund att vara stolt över.

Valpskolans ”Fyra lätta steg” är ett utmärkt redskap även vid problemlösningar för vuxna hundar.

Problem uppkommer vanligtvis på grund av brister i relationen mellan hund och ägare och lösningen finns ofta i något eller några av stegen.

Ovanstående koncept handlar om grundläggande fostran av hundar och förevisades bl a på Bosjöklostermässan i augusti.

Antalet åskådare som fick del av Barbros visdomsord i Osby var ganska blygsamt, ca 20 stycken. Det verkade som alla lyssnare ”köpte Barbros budskap helt ut” och kunde lämna föreläsningen med bättre förutsättningar att få ordning på sina hundar.