Höga skott på ABC-kurs

tisdag, 7 maj 2013
Av: Uno

Nicke, ABC-Skytte

Helgens Jaktskyttets ABC kurs genomfördes i strålande vårsol på jaktskyttebanan på Sövdeborg. Som vanligt besöktes omgivningarna runt jaktskyttebanan av kronvilt. Två flockar med hindar och kalvar vandrade runt på fälten, helt oberörda av de skott som avlossades mot både höga och låga lerduvor.

Jaktskyttets ABC är uppdelad i två delar. En kväll med teori och skytte i simulator, den andra och avslutande delen är praktiska skolskytteövningar. Skolskyttet avslutas med en tillämpningsövning. Tekniken är enkel – öga, mynning, mål. Och går att använda vid både hagel- och kulskytte. En viktig och direkt avgörande förutsättning för ett bra hagelskytte, men även för kulskytte, är att bössan passar. Simulatorns stora fördel är att det på ett enkelt och tydligt sätt går att analysera vad skytten gör innan skottet avlossas och vad skytten gör efter skottet. Pipvingel, stannar i skottet, ligger framför etc går att visa efter varje skott. Efter ett antal träningsskott på simulatorn kan datorn ge en bild av varje skytts sätt att b la hantera sitt vapen mot målet och det ger ett bra underlag för de praktiska skolövningarna.

Våra skolskytteövningar bygger på den legendariske skytteinstruktören Bertil Påhlssons övningar. Bössornas passning kontrolleras, några bössor förses med kolvkamshöjare, men de flesta är ok. Ett och annat vapen behöver komma till vapensmeden för ombygge. Anläggningsövningar inleder skyttet. Vi skjuter på låga duvor, medelhöga och höga lerduvor. En övning innehåller momentet att slå ihop bössan efter att man kallat på duvan. Ett klart bevis på att man har mycket tid på sig och inte behöver stressa iväg skottet. Arbetstiden på en duva är alltid den samma oavsett hur länge den är synlig. Det gäller att bestämma sig för när skottet ska lossas. Den inkommande ”anden” syns länge och är en stor retning och det är lätt att lägga an tidigt och börja sikta.

Gångskytte, skytte stående på bord och compact Sporting är härliga tillämpningsövningar. Sportingen innehåller såväl hög fasan som inkommande and och snabbsprungna markduvor.

 

– Hög lärartäthet. Mycket god förmåga att skapa trivsel i gruppen. Jag har definitivt blivit en säkrare skytt, sammanfattar en av deltagarna kursen Jaktskyttets ABC.

 

Fredrik Jönsson

jaktvårdskonsulent

 

 

Bildtext: Nicke Holmgren instruerar Knut Ströbeck på en hög duva.

 

Foto: Fredrik Jönsson

 

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.