Sydskånes och Österlens jvk gästade Christinehof

lördag, 29 juni 2013
Av: Uno

Sydskånes och Österlens jaktvårdskretsar har inlett ett samarbete främst kring fältviltsfrågor.

Lördagen den 29 juni var det dags för ett första gemensamt studiebesök på Christinehof. Uppslutningen var tyvärr ganska mager  sannolikt beroende på det regniga och ruggiga vädret. Det verkar som hallänningar inte låter sig skrämmas av detta lika lätt som skåningar. En bil med fyra halläningar hade nämligen läst om evenemanget på Skånes hemsida och kört de många milen ner till ”det rosa slottet”. Vi hade faktiskt härutöver en deltagare från Jämtland som var på tillfälligt skånebesök och passade på tillfället till information.

Dagens värd var viltmästare Mathias Nilsson som är ansvarig för jakten på Christinehof/Högestads 13000 ha stora mark. Ja, nu är det ju så att jakten på huvuddelen av marken är utarrenderad, 2000 ha är  specifikt reserverade för företagets egna jakt även om rätten finns kvar att jaga även på utarrenderade marker..

Mathias berättade bl a att företaget valt att skriva långsiktiga jakträttsavtal, femårsavtal, för att på så sätt få långsiktighet i viltvårdsarbetet. 700 kronhjortar beräknar han att det finns på godsets marker. Om jag minns rätt så nämnde han den årliga avskjutningssiffran, 200 hjortar. Avskjutningen av vildsvin är också stor ca 150 st per år.

Det är förståeligt att den stora mängden vilt gör att det blir skador på skog och gröda. Recepten för att minimera skadorna från vildsvin är de gamla välkända – att jaga dem hårt på fälten och med viltvårdsåtgärder i form av viltåkrar, utfodring och sparsam jakt i skogen försöka få dem att hålla sig till skogs så mycket som möjligt. En stor, bred nästan tre mil lång kraftledningsgata skär genom godset marker. Denna utnyttjas för att skapa mat åt viltet.  Mathias berättade också om att man sprider ut säd med hjälp av en vanlig gödselspridare på ett par ”lyckor” inne i skogen som ligger i träda. Detta sätt att utfodra gör att vildsvinen får mat och sysselsättning och gästar den aktuella marken utan att böka upp som man är van att se. Metoden är ju också exempel på decentraliserad utfodring som innebär att fler kommer åt att äta samtidigt utan att bli undanskuffade. Samma sak gäller ju när man utfodra med t ex betor eller morötter – bättre med flera små högar än en stor.

Fick vi då se några djur under vårt besök? Ja, en sugga med ett par ”pyjamasgrisar” – randiga kultingar betade i kantzonen vid en av viltåkrarna inne i skogen.

Nisse Sjöholm medförde kamera och plåtade under vårt besök: Bildgalleri

 

1 Comment to Sydskånes och Österlens jvk gästade Christinehof

Trackbacks

  1. Britt Strand

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.