Från ”Himmeln till Helveteshålet” på Övedskloster

söndag, 4 augusti 2013

Jägareförbundet Skåne hade bjudit in till fältvandring på Övedskloster söndagen 4 augusti. Värd för besöket var Övedsklosters fideikommiss som vid JF Skånes förbundsstämma i mars fick ta emot den fina utmärkelsen ”Årets viltvattenvårdare”. Den välkända viltvårdsentusiasten och yrkesjägaren på Övedskloster, Henning Sörensen guidade oss runt under dagen. Tyvärr råkade vi pricka in en av sommarens varmaste dagar för evenemanget och detta fick till följd att antalet besökare bara blev 12 stycken. Det positiva i sammanhanget var dock att deltagarna kom från  olika delar av vårt landskap: t ex Borrby, Ystad, Lund, Tjörnarp och Kvidinge, vilket innebar att Hennings budskap fick bra geografisk spridning.

Vi som deltog hade verkligen anledning att imponeras över de viltvårdsinsatser som görs på Övedskloster. Guidningen startade inne vid slottet. Henning berättade  här på sitt lugna behagliga sätt med danska accent om ”Himmelen” som förr var de anställdas namn på slottets kök beroende på att maten därifrån var så himmelskt god. Vi vandrade genom den vackra slottsparken och fick lära oss lite om slottets och fideikommissets historia och nutid. Släkten Ramel har genom åren haft många kunniga och intresserade jägare. Bland annat författade friherren och överhovjägmästaren Otto Ramel 1958 en bok om ”Nordisches waidwerk”, d v s om den svenska jakten på den tiden. Boken blev aldrig översatt till svenska, vilket Henning beklagade eftersom den på ett intressant sätt speglar den dåtida svenska jakten.

Färden gick sedan med bil runt i det böljande landskapet och vi besökte ett flertal av fideikommissets olika viltvatten. Henning kryddade med att berätta om olika episoder kopplade till de olika platserna. ”Här brukar jag sitta och kolla in när kronhjortarna är nere vid vattnet och tar sig ett bad” och ”Här har mången räv fått sätta livet till”. Vi fick också diverse råd och tips om hur förfara om vi tänker anlägga ett viltvatten på våra marker – ”Se till att rådgöra med någon sakkunnig, Poul-Erik t ex. Han är duktig och anlita gärna en entreprenör som  själv är jagare och därför vet lite om vad man vill åstadkomma med viltvattnet.”

Under vår rundtur noterade vi en mängd åtgärder som gjorts för att underlätta för det vilda exempelvis lähäckar, kantzoner i anslutning till odlad marker, vägrenar med skydd och mat för det vilda.

Vår lilla ”fältvandring” avslutades vid ”Helveteshålet” inne i en naturskön bokskog. Helveteshålet visade sig vara ett vattenfyllt f d gruvhål där man fordom brutit sandsten som bl a använts till Lunds domkyrka.   Vi fick lära oss att man i området också funnit inslag av vulkaniska bergarter och att det för ett stort antal miljoner sedan därför funnits aktiva vulkaner i denna del av världen.

Hennings avslutande ord på vägen var att uppmana oss att försöka påverka politiker och beslutsfattare att se till att det blir ekonomiskt lönsamt att göra viltvårds- och miljöåtgärder som gagnar det vilda.

Vi som deltog i fältvandringen avslutar med att tacka Henning för en mycket intressant och lärorik dag och hoppas att Övedsklosters fideikommiss fortsätter att vara ett föredöme när det gäller viltvårdsåtgärder.

Ett litet bildarkiv plåtat av Britt Strand:

5 Comments to Från ”Himmeln till Helveteshålet” på Övedskloster

Trackbacks