Har du också haft problem med batterierna till din jaktradio?

fredag, 22 november 2013
Av: Uno

 

Hittade en intressant och informativ artikel i Malmö Viltvårdsförenings tidskrift ”Jakt och Viltvår

d”.

Artikeln kommer i sin helhet här:

LITEN BATTERISKOLA

Så laddar du batteriet i din jaktradio på bästa sätt.  

Jomenvisst, vi har ju alla upplevt det: Hur den egna, eller någon jaktkamrats radio lägger av i ett kritiskt skede under jakten. Torsk på ström – batteriet har gått ner. Hur ska du göra för att undvika det?

Problemen med störtdykande batterispänning har förvisso blivit mindre. De nya apparaterna med litium-jon-batterier (Li-ion) är pålitliga och uthålliga, bara man kommer ihåg att ladda dem då och då.

Lätta att ladda sönder

Värre är det med de gamla batterierna av nickel-kadmium (NiCd) och nickelmetal-hydrid (NiMH), som fortfarande är vanliga i lite äldre apparater. De kräver en speciell laddningsteknik och är lätta att ”ladda sönder”. Att lämna batteriet i laddaren flera dygn är helt förkastligt, även om tillverkaren påstår att laddaren slår av när batteriet är fulladdat. Risken finns nämligen att när laddaren slagit av sjunker spänningen i batteriet och då slår laddaren till igen. På så sätt står batteriet och ”småladdas”, vilket är skadligt för de nickelbaserade batterierna.

Formel för laddning

Hur länge ska man då ladda dessa batterier? Det kan man faktiskt räkna ut med hjälp av formeln mAh/mA=hx1,4. Du gör så här:

Kolla effekten på batteriet. Batteriet på min Hunter är på 1800 mAh (milliamperetimmar). Sedan läser jag på laddaren hur mycket den laddar med. I mitt fall står det 200 mA (milliampere).

Enligt formeln delar jag 1800 med 200 och får siffran 9. Detta multiplicerar jag sedan med 1,4 och får då siffran 12,6 timmar. Anledningen till att man ska multiplicera med 1,4 är att en del av laddeffekten försvinner bort i form av värme. Jag bör alltså ladda mitt batteri cirka 12-13 timmar för att det ska bli fulladdat, men inte överladdat.

Ladda ur batteriet

När det gäller nickelbaserade batterier är det också viktigt att ladda ur dem ordentligt innan man laddar dem. Om batteriladdaren inte har en urladdningsfunktion så kan man sätta på radion och låta den stå på tills batteriet är helt tomt.

Det här gäller för de olika batterityperna:

Nickel-kadmium (NiCd)

Töm batteriet helt innan laddning. Undvik ”småladdning”. Klarar 1000-1500 laddningar.

Nickelmetal hydrid (NiMH)

Töm batteriet helt innan laddning. Undvik ”småladdning”. Klarar 300-500 laddningar.

Litium-jon (Li-ion)

Undvik att ladda ur batteriet. Kan ”småladdas”. Klarar 500-1000 laddningar.

Svenne Andersson

 

 

 

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.