Lyckad jaktfinal trots snöglopp och skitväder

måndag, 27 januari 2014
Av: Uno

20140127_155129

Halvkusligt väder och väglag när man ”kanade” mot jaktmarken i kronoparken på morgonen 27 januari. Varningar på lokalradion om snöglopp på väg från Danmark. Danskarna är sannolikt förbannade över blamagen i handbollens EM-final och vill därför skicka över en hälsning med skitväder? Traditionell första såt Kedjebron – Stora Hygget. Hyfsat med spår men tämligen få drev. Ett rådjur skjutet på bakpasset, torn 11 av Per-Ola, som uppgav att han sett två större djur, sannolikt kron gå bakåt ur såten. Rävdrev på högerflanken. Hjortobservationer från torn 16, ”bomtornet”.

Omställning för såt 2 – högmosseområdet, drev både från norr och söder. Besvärligt väglag gjorde det oframkomligt på vägen i norr därför lite avkortat drev. Gott om spår på åsarna, spårtomt på högmossen, men mycket med snö, en bit över knähöjd. Skitjobbig ”promenad” över mossen med hög puls och höga knälyft. Liv i luckan i söder. Rådjur sköts vid torn 39, Henrik Stadler.

Skönt att efter denna jobbiga såt få bege sig mot stugan och Farbror Kjells goda jägarlunch. Vi som ”i praktiken” hade travat fram i snödrivorna fick av altmeister Lasse veta att vi inte alls hade haft det speciellt jobbigt. Det brukade vara mycket värre förr i tiden, när han själv gick i drevet. Vi drivare blev naturligtvis styrkta av dessa uppmuntrande ord från Lasse, eller…?

Såt 3 – Morkulledrevet från söder och från längst upp i norr. Ganska snart hördes upphetsade viskningar på radion från Jörgen om observerade grisar och ”pang” en stor, enligt utsago enorm sugga fälld. Övriga grisar i flocken hade vänt in i såten. Undertecknad kunde efter en stund se några som med god fart tog sig fram på hitre delen av åsen till vänster om mitt torn. För långt och för fort – osis – men en av grisarna en hyfsat stor galt vinklar upp mot mitt torn, kommer närmare och stannar plötsligt till – ”pang”, ett par steg och sedan omkull, död på fläcken. Ja, nu är väl jakten slut, tänkte jag. Fel – Fredrik i tornet till höger om mig förvarnade om att ytterligare en gris var på väg åt mitt håll. Hoppsan, där är den, fast ganska långt håll och i fart – stannade plötsligt till.  Var det månne Fredrik som inte kunde sitta still? ”Pang” ännu en gris i backen. Strax därefter ännu en gång ”pang” och rapport från Gunnar – skjutit en gris vid torn 2, den ligger.

Vilken fantastisk jaktfinal – fyra grisar och två rådjur. Stort tack till framför allt Henkes duktiga wachtelhund som fick fart på grisarna och också till de spänstiga drivarna.

Återsamling till jaktstugan, viltparad, fotografering, transport till Strömbecks Gårdsslakteri med grisarna.

Fan – det verkar som snöglopp och skitväder är bra jaktväder!

 

3 Comments to Lyckad jaktfinal trots snöglopp och skitväder

Trackbacks

  1. Thomas TP Persson
  2. Ulf Carlson
  3. Juliana Stiernblad

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.