Ja, då står jag här igen vid min stolpe!

onsdag, 12 februari 2014

Likt förra året så har jag anmält mig till en utbildningsjakt i Jägareförbundet Skånes regi. (länk här till förra årets berättelse). Jag är ju ingen duvunge när det gäller jakt, men just denna jaktform är något som jag ytterst sällan får uppleva. Så länge platserna inte tas upp av mer orutinerade jägare har jag ju möjligheten att få vara med.

Det är konstigt tycker jag att inte fler är intresserade av att delta på dessa utbildningsjakter. Det finns alla möjliga jaktformer att få uppleva på utbildningsjakterna, som arrangeras av Jägareförbundet i Skåne tillsammans med olika jägare och jaktlag. Titta in på kalendariet (länk till kalendariet) och anmäl er för tusan! Ni får garanterat en upplevelse där ni träffar duktiga och kunniga jägare som brinner för just sin jaktform och gärna delar med sig av sina erfarenheter.

Nåja tillbaka till jakten! Hare och rävjakt med stövare bjuds på idag. Tre hundar skall ge oss möjligheten att njuta av härliga toner i skogen, Göingebygdens Knall och Skalla 5 åriga syskon av rasen Hamiltonstövare och Tessan 3 år en blandning mellan Luzern och Schillerstövare.

Ganska snart hörs skall men de dör ut då räven går i gryt. Kanske inte helt rätt väder för rävjakt då hundförarna och hundarna inte hittar någon mer räv. Långtråkigt hade jag absolut inte på mitt pass. Några småfåglar höll mig sällskap och kvittrade att snart är det vår. En nötskrika berättade också om våren, medans några korpar cirklade över mig då och då. Säkert funderade de över om det kanske kunde bli någon ränta att ta till vara efter vår jakt. En lugn stund för reflektioner får man ju inte så ofta i dagens samhälle, där allt går ut på effektivitet och snabba ryck! Själslig återhämtning är ju viktigt för oss urbaniserade människor och det glöms alltför ofta bort! Det kanske vore bra med en stolpe för fler än bara mig. Kanske därför också många fastnar för jakten som fritidsintresse! Den ger oss allt från lugn och ro, kamratskap, spänning, förtvivlan, lycka och underbara livsmedel i form av kött, som producerats i full frihet, utan antibiotika och långa transporter mm.

Denna gång hade jag inte samma tur att få höra klingande stövardrev, då haren som fälldes jagades lite för långt ifrån mig. Men en av de andra utbildningsjägarna Markus Nilsson (16 år) från Malmö, fick möjlighet att fälla sin första hare och det för en stövare! Det är det inte alla som får göra här nere i Skåne! Att hans far Håkan dessutom som uppsiktsjägare fick vara med om upplevelsen och förevigade den på bild, gör ju inte det hela sämre. Det är jägarlycka det! Han berättar stolt om hur haren dök upp där de inte förväntade den, men trots detta så lyckades Markus fälla haren med ett mkt välriktat skott. Det visade sig också när han under jaktledarens instruktioner fick lära sig hur en hare skall tas ut och tas till vara.

Flera i jaktlaget berättade samtidigt om hur gott hare kan tillagas. Alla möjliga recept diskuterades, det var så det vattnades i munnen för oss övriga.

Så var även denna jaktdag över och medhavda korvar grillades samtidigt som vi kunde njuta av varandras sällskap, jaktglädje och den kamratskap som vi jägare har, oavsett var ifrån vi kommer och vart vi är på väg i våra liv. Kanske vi träffas på någon utbildningsjakt,

hoppas Marie Strauss!

Bildgalleri:

2 Comments to Ja, då står jag här igen vid min stolpe!

Trackbacks

1. Mathias Johansson