”Pålle är seg” – grundutbildar fortfarande jägare i hagelskytte

söndag, 22 februari 2015
Av: Uno

I mitt ”tidigare militära liv” ansvarig för bl a hemvärnet i Skåne hade jag en hemvärnschef som sedan länge passerat övre åldersgränsen för att stå kvar i befattning – 70 år. Han var 80 år fyllda. Enda sättet att få honom att abdikera var att han fick löfte att kvarstå som ungdomsledare. Han skötte sedan denna syssla med framgång under ett par år tills krafterna tröt.

I Sydskånes jaktvårdskrets har vi en liknande till åren kommen kämpe – Bertil Påhlsson. Bertil är inte hemvärnschef, även om han har militärt förflutet. Han är istället välkänd i hagelskytte-kretsar som en mycket kunnig och fantastiskt inspirerande skytteinstruktör. Bertil har från sin militära historia med sig förmågan att på ett suveränt sätt – ”ensam öva många”. Inga döda punkter när han håller i taktpinnen!

Årets skyttekurs hade lockat ett 40-tal intresserade adepter därav 11 tjejer till kursstarten i Tomelilla. Kursen startar nämligen med teori och simulatorskytte i Tomelilla Indoor Shooting Center. Efter presentation av kursmål och teoriunderlag blev det ett traditionellt Påhlssonskt excercispass där eleverna fick på ett pedagogiskt bra sätt lära sig hur man skall hålla sitt vapen, hur man skall stå och framför allt grundmantrat: ”öga – mynning – mål”. Det gavs naturligtvis också möjlighet att testa de nyvunna kunskaperna i simulatorn.

Hagelskyttekursen fortsätter nu med fem praktiktillfällen på Fredriksbergs jaktskyttebana i Ystad och det gäller att komma i tid för kursstarten är 0900 – prick! De precisa militära takterna sitter i hos Bertil.

Bildarkiv – översta raden bilder är från 2005. Övriga från i år 2015: 

 

 

4 Comments to ”Pålle är seg” – grundutbildar fortfarande jägare i hagelskytte

Trackbacks

  1. Annette Hagen
  2. Britt Strand
  3. Uschi Päsel
  4. Ulf Ottosson

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.