12 nya jägare på utbildningsjakt – vakjakt i Skåne

måndag, 4 september 2017

12 nya jägare på utbildningsjakt – vakjakt i Skåne

Jägareförbundet Skåne genomför årligen ett antal utbildningsjakter för nya jägare. Vi startar traditionellt med en pürsch/vakjakt lördag kväll – söndag morgon i nordöstra Skåne.

Målgruppen för utbildningsjakterna är nya jägare, men I mån av plats finns även möjlighet för övriga medlemmar i Jägareförbundet att delta.

Här kommer ett referat från den gångna helgens jakt.

Vi samlades lördag kl 1400 vid Degeberga kyrka.

Helt rätt målgrupp d v s nya jägare. Flertalet ungdomar men tre stycken i ”mogen ålder”.

Glädjande nog även tre stycken tjejer I gänget.

Kontrollskjutning och skjutning på rådjursfigur nere på Södra Gärds lilla fina skjutbana.

Samtliga skyttar utan undantag sköt bra – glädjande.

Transport till Degeberga stugby för inkvartering i fyrbäddsstugor.

Kort information med tips inför den förestundande jakten och genomgång av PM med säkerhetsbestämmelser.

Sex skyttar hade behov av bisittare. Fördelning av ansvar för utsättning till uppsiktsjägarna medförde att alla kom snabbt på plats i sina respektive torn.

Ca 2,5 timmars vak i tornen och därefter återsamling till stugbyn för eftersnack i samband med korvgrillning.

Tyvärr inget skjutet på kvällspasset, men en hel del syn- och ljudobservationer bl a dovhjort och rådjur, get och kid.

Kort nattvila och tidig revelj. Utgruppering till jaktområdet med start kl 0445. Utsmygning till tornen i mörker, nog så besvärligt även om det var till samma torn som kvällen innan. Men – terrängen ser inte likadan ut i mörker som när det är ljust som bekant.

Märkligt tyst under hela morgonpasset ända tills det ca tio minuter före den angivna sluttiden hördes några skott. Flertalet av dessa kom från grannmarkerna men dessbättre ett från vår mark.

Den yngste deltagare, som var ute på jakt för första gången Svante Herrlin (se bild, foto:Filip Olsson) lyckades med ett välriktat skott fälla en råbock – en sextaggare.

Gissa om han var glad när han kom stolt släpande på sin bock?

Återsamling via jaktstugan där en av våra duktiga ungdomsledare Filip Olsson instruktionsmässigt förevisade hur man passar ett rådjur.

Därefter till stugbyn för snabbstädning av stugor och slutsummering – en bock skjuten och ett flertal viltobservationer kronhjort, dovhjort, rådjur, räv och hare.

12 trötta men som vi uppfattade det nöjda nya jägare kunde därefter med uppmaningen – kör försiktigt – återvända mot hemmet.

/Uno Strand 😊

Jaktledare