Uppskattad harjakt i Skarhults kronopark för ungdomar.

tisdag, 9 oktober 2018

Harjakt i Skarhult för ungdomar

Första söndagen i oktober hölls den traditionsenliga harjakten för ungdomar hos Sveaskog i Skarhults Kronopark.

15 ungdomar deltog och av dem var det 6 som behövde stå med en uppsiktsjägare och ytterligare en som hade eget hagelvapen, men aldrig hade jagat tidigare som också ville stå med en uppsiktsjägare.

Därutöver deltog hundförare, drevfolk och utsättare. Tillsammans var det nästan lika många funktionärer som ungdomar på plats.

Dagens vassaste insats stod Jakob Olsson för som på samma pass lyckades skjuta först en räv och sedan en hare. Även Malte Gårdlund utmärkte sig med två fällda harar.

Deltog gjorde också 10-åriga Thea som fick följa med som åskådare på jakten genom sin förstaplats i frågetävlingen hos Jägareförbundets Ungdomsgrupp på Skånska Jakt- och Fiskemässan i slutet av augusti. Thea gick med en av hundförarna under alla tre dreven.

Totalt fälldes 4 harar och 1 räv, men betydligt fler harar var på fötterna under dreven.

Passkyttarna och drevkedjan fick också beskåda en fin herrklubb av dovhjortar med flera helskovlar och ytterligare minst en flock med hindar och kalvar. Även ett och annat rådjur skymtades emellanåt springa förbi.

Mellan andra och tredje såten bjöds det på korv med bröd till lunch, vilket var uppskattat.

Dagen avslutades med viltparad, högtidlig hornblåsning och instruktionsmässig passning av hararna. Lite frusna, men många intryck och erfarenheter rikare och mycket nöjda med dagen åkte därefter var och en hem till sitt.

Dag Olsson Ungdomsansvarig i Jägareförbundet Skåne

Galleri/Bilder Dag Olsson och Johan Olsson: