Nyttig kompletteringsutbildning (KU) för jakthundsinstruktörer – Vård i det Vilda

lördag, 31 augusti 2019
Av: Uno

Vård i det vilda

Om du vill veta mer om hur du tar hand om de skador som kan drabba människa och hund i skog och mark så är det här kursen att anmäla sig till.

Utbildningen avser öka kunskapen och jägarens tilltro till sin egen förmåga och på så sätt kan jaktlaget skapa förutsättningar för en tryggare och säkrare jakt, oberoende av tid eller plats.

Jägareförbudet Skånes hundgrupp hade köpt in ”Vård i det vilda-utbildningen” 24 augusti som ett led i kompletteringsutbildningen av länets jaktundsinstruktörer. 

Kursledare var den rutinerade ambulanssjukvårdaren Sylvia Larsson – en person med stor erfarenhet från sitt yrkesliv.

Marcus Thim, jakthundsinstruktör i Kristianstad-Bromölla Jaktvårdskrets, redogör här för sina intryck av utbildningen:

Vi var ett bra gäng med samma intresse, som hade samlats i vetskap om hur viktigt detta var att lära sig.

Det var extra roligt att de flesta delade med sig av sina egna personliga erfarenheter och jag funderade efteråt på hur mycket som faktiskt kan hända på våra jakter och när vi tränar våra hundar. Både med hundar och våra vänner.

Jag tyckte att kursen var bra. Vi är ju ofta är ute i skogen och tvingas handla fort och rätt om det behövs.

Nu vet vi hur vi lägger förband på hundar som skadas, hur man kan bära dem när de inte kan gå själv och att vi ska tänka på hur viktigt det är att stoppa blödningen på plats innan man far iväg till djursjukhuset.

Vi fick även se något som var nytt för mig. Ett tassförband. Det är bra att kunna lägga om en skadad tass för att undvika att smutsa ned en bruten klo, eller annan öppen skada.

HLR på människor har jag lärt mig tidigare, då vi har löpande utbildningar i mitt arbete, men jag har aldrig varit med om en bättre kurs än denna.

Kursens hade ett bra innehåll med bildunderlag som var enkelt att förstå och med en lagom blandning av teori och praktik. Hjälpmedlen var också bra.

MEN vilken föreläsare! En garvad ambulanssjukvårdare som hade varit med om dessa olyckor och sjukdomsfall många gånger, som var rak och tydlig med humor och allvar, och som berättade vad som var viktigast att tänka på i olika situationer.

Det är tydligen ganska lätt med HLR. Man ska bara handla fort och rätt 🙂

Tack för en givande och bra dag, med trevliga människor och en tanke att bära med sig om att det någon gång kan hända mig en olycka, eller min familj, vänner eller en hund.

Det är viktigt att vi kan detta!

/Marcus Thim

Bildgalleri (Foto: Uno Strand)

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.