Mycket vilt i farten på utbildningsjakten!

tisdag, 10 september 2019
Av: Uno

Mycket vilt i farten på utbildningsjakten!

I lördags samlades 10 nya jägare och 8 funktionärer i Degeberga i ett underbart sensommarväder för utbildningsjakt med kulvapen. Jakten bedrevs som pyrsch och vaktjakt. Dagen inleddes på skjutbanan i Degeberga för att deltagarna skulle kunna kontrollskjuta sina kulvapen och dessutom få prova på att skjuta mot ett vildsvin och ett rådjur i pappfigur för att kunna se om kulan tog i de vitala delarna av djuren.

Sedan bar kosan till Degeberga stugby för inkvartering i stugor. Efter lite fika var det dags för jaktgenomgången med jaktledaren Uno och utlottning av passen. Tre deltagare som behövde låna vapen fick varsin uppsiktsjägare och en deltagare fick en bisittare. Vi åkte sedan i så få bilar som möjligt till jaktmarken och släppte av deltagarna i närheten av tornen drygt 1 timme innan solnedgången. Under kvällen gjordes ett antal observationer av vilt, men inget skottillfälle gavs. Vi bröt jakten knappt en timme efter solnedgången.

Tillbaka i stugbyn vankades det grillad korv, vilken uppskattades i den begynnande kvällskylan. Sedan blev det en kort natts sömn innan det var revelj. Skyttarna transporterades återigen till de pass de lärt känna kvällen innan. Efter ett par timmas vaktande i lätt regn så hade ytterligare ett antal djur synts till eller passerat, dock utan möjlighet till bra skott.

Även om inga skott hade avlossats så verkade alla nöjda med jakten och funktionärerna fick ta emot mycket beröm från deltagarna. Det hade observerats ett antal rådjur, dovhjortar och vildsvin samt en mård och en räv och det hade hörts kronhjortsbröl i närheten. Jakt handlar inte bara om att skjuta, det är närheten till naturen, gemenskapen, spänningen i att vänta på rätt djur och rätt tillfälle för ett säkert skott.

Bildgalleri:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.