Kanondag ute i skogen vid årets ungdomsjakt!

lördag, 12 oktober 2019

Vilken kanondag ute i skogen!

Vacker bokskog i begynnande höstskrud, strålande sol, mycket vilt i rörelse, trevliga jaktkamrater och ett gott utfall av jakten – kan det bli bättre?

I söndags (6 oktober) hölls den traditionsenliga harjakten för ungdomar hos Sveaskog utanför Eslöv.

Det var 12 förväntansfulla ungdomar som mötte upp tidigt på morgonen. För första gången var 2 ungdomar från Småland inbjudna som gäster, som en del av ett utbyte på länsnivå. 7 av ungdomarna behövde stå med en uppsiktsjägare. Därutöver deltog hundförare, drevfolk och utsättare.

Allt som allt blev vi 29 deltagare – snacka om uppbackning till våra unga jägare!

Under dagens 3 såtar sågs mer än 100 dovhjortar och många harar. De två rävar som råkade befinna sig i såtarna fick bita i gräset, vilket gladde dagens jaktvärd Poul-Erik från Sveaskog. Det var första gången sedan 2006 som man lyckats fälla mer än 1 räv vid samma jakt.

Skyttarna med mest flyt var Holger som sköt 1 räv och 2 harar samt Stephanié och Viktor som fällde vardera 2 harar.

Totalt fälldes 9 harar och 2 rävar. För flera av skyttarna var det deras första fällda vilt någonsin.

Ungdomarna fick mycket beröm av Poul-Erik för att de skött sig exemplariskt.

Mellan såt 2 och 3 bjöds det på grillad korv av dagens grillmästare Christina.

Vid den avslutande viltparaden blåste Palle horn för räven och haren och för att avsluta jakten. Därefter visade Jakob och Holger hur man skulle passa de skjutna hararna och skyttarna fick prova på att passa hararna innan det var dags att ta farväl och dra hemåt och smälta alla dagens intryck….

Dag Olsson

Ungdomsansvarig i Jägareförbundet Skåne

Bildgalleri (Foto: Dag Olsson):