Jägareförbundet riktar skarp kritik mot Naturvårdsverkets jakttidsförslag och kräver ny remissrunda

torsdag, 25 juni 2020

Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider möter skarp kritik i jägarleden.

Jägareförbundet Skåne arbetar tillsammans med Svenska Jägareförbundet för att få till stånd en ny remissomgång innan regeringen fattar beslut.

Information från Jägareförbundet Skåne i ärendet:

I måndags den 22/5 lämnade Naturvårdsverket sitt förslag på nya jakttider till Regeringen. Förslaget var ingen rolig läsning för Skånes del. Många av Jägareförbundet Skånes synpunkter i vårt lämnade remissvar har Naturvårdsverket inte tagit hänsyn till.

Så tvärtemot många av Jägareförbundet Skånes ståndpunkter kan vi med stor besvikelse konstatera att Naturvårdsverket går vidare med sitt förslag om nya jakttider där man föreslår att Regeringen beslutar om:

• att ta bort jakten på Sädgås,
  • att förkorta jakttiden på ringduva med två månader,
  • att förkorta jakttiden på kråka, kaja och skata med nästan tre månader,
  • att förkorta jakttiden på råka med nästan en månad dessutom vill man ta bort skyddsjakten på råkungar i maj/ juni,
  • att ta bort jakten på ejder och småskrake,
  • att införa förbud mot sträckjakt i månsken efter änder,
  • att införa jakt på vårbock och förlängda jakttider på kronkalv/dovkalv/kid och kronhind/dovhind/rå,
  • och förslaget om jakt på Enkelbeckasin drar man tillbaka,

Dessutom som en blixt från klar himmel föreslår man:

• Att ta bort jakten på Bläsand och Kricka, trots att man i förslaget på remiss, som Jägareförbundet fick ha synpunkter på, hade som förslag att utöka jakttiden.

Vi i Jägareförbundet Skåne jobbar tillsammans med Svenska Jägareförbundet vidare med frågorna och vill i första läget få till en ny remissrunda.

Styrelsen Jägareförbundet Skåne