Felaktig information till fågeljägarna

fredag, 5 februari 2021
Av: Uno

Felaktig information till fågeljägarna

I går gick Jordbruksverket ut med att det råder jaktförbud på fågel inom stora områden kring de gårdar som drabbats av fågelinfluensa i Skåne. Nu har man tagit tillbaka restriktionerna och beskriver informationen som ett misstag.

Jaktförbudet för skånska fågeljägare blev kort. Informationen om att det var förbjudet att jaga fågel i skydds- och övervakningsområden som drabbats av fågelinfluensa var felaktig.

Jordbruksverket låter meddela att det inte är förbjudet med varken ordinarie jakt eller skyddsjakt i berörda områden.

Smittar inte människor

Enligt verket är det endast förbjudet med jakt i restriktionsområden när det handlar om fågelinfluensa av typ H5N1, den fågelinfluensa som smittar till människor.

De influensatyper som finns i fågelbesättningar i Sverige i dag, H5N5 och H5N8, smittar inte människa.

Jägarnas hjälp

Jordbruksverkets hemsida är nu uppdaterad med vad som gäller för jägare och jakt. Där skriver man följande:

”Jägare som rör sig mycket i skog och mark är ofta de första som märker av en ökad sjuklighet eller dödlighet hos vilda fåglar. De kan därför vara ovärderliga när det gäller att tidigt upptäcka smittan. Men fågeljägare riskerar dessutom att ofrivilligt sprida smittan vidare, framför allt genom att sprida de fåglar de jagar, men möjligen också genom att bära smittan med sig från skogen och in i en tamfågelbesättning.

Har du som jägare egna tamfåglar eller besöker tamfågelbesättningar är det bra att tänka på att till exempel byta kläder och skor innan du går in till besättningen.

På grund av fågelinfluensa råder ett generellt förbud mot att använda levande and- och måsfåglar och vadare som lockfåglar. Detta gäller i hela landet på obestämd tid.”

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

By submitting a comment here you grant Jägareförbundet Skåne a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution. Inappropriate or irrelevant comments will be removed at an admin's discretion.