Uppskattad ungdomsjakt trots regntunga skyar

söndag, 3 oktober 2021

Jägareförbundet Skåne anordnar årligen ett tiotal mycket uppskattade utbildningsjakter för nya jägare. Årets jaktstart var en jakt på hare och övrigt småvilt, som genomfördes traditionsenligt i Skarhults kronopark som Sveaskog representerat av jaktvärden Poul-Erik Jensen förtjänstfullt upplåtit utan kostnad.

Biträdande jaktledare under jakten var länsföreningens duktige ungdomsledare Johan Olsson som nedan redovisar sina intryck från jakten:

Bild : Från bokskogen i Skarhult (Foto Johan Olsson)

Harjakt Skarhults Kronopark 2021-10-03

Dagen började med ostabiltväder. I början av samlingen var den stora frågan, hur mycket ska det regna under dagen?

Med regnkläder på och jakthumöret på topp började jaktsamlingen. Jaktvärden Poul-Erik hälsade välkomna och berättade om jaktmarken och om Sveaskog som bjudit in till jakten.

Jaktledaren Uno Strand presenterade funktionärerna och Johan Olsson höll i den obligatoriska utbildningsgenomgången och förevisade dessutom eldkraften/effekten av ett hagelskott mot ett kålhuvud. Kålhuvudet förvandlades mycket snabbt till välhackad pizzasallad.

Efter välorganiserad utsättning av skyttarna så började jakten och det observerades en del harar och ganska många dovvilt.

Såt 1 och 2 resulterade i två skjutna harar och därefter var det dags för grillad korv.

Med några korvar i magen och historier berättade under lunchen, var det sedan dags för såt 3.

Nu var alla mycket förväntansfulla då det var dagens sista såt. Hundarna släpptes och det började skällas överallt. Harar sprang åt alla håll och en räv försökte smita ut men blev skjuten av en deltagare som blev extra glad eftersom det var hans jägarlivs första räv.

I såt 3 föll det hela elva harar utöver räven och alla deltagarna var mycket nöjda. /Johan

Dagen avrundades med jaktledarens slutsummering och avtackning av funktionärer och jaktvärd.

Deltagarna fick därefter passa sina harar och bege sig hemåt, alla med mycket trevliga jaktminnen efter en blåsig men rolig dag.

Vi måste naturligtvis också redovisa intrycken från en av de deltagande ungdomarna – Victor Engman.

Dagens jakt var otroligt spännande och lärorik. De två första såtarna bestod för mig av fina pass men inte så många harar som ville komma inom skotthåll. Jag tror två harar blev kvar under dessa såtarna. Lunchen som bestod av korv och bröd var super och alla måste blivit mätta och belåtna, det blev i alla fall jag. Tredje såten var här det mesta hände. Hundarna fick upp harar direkt och det sjöng flera skott från mina passgrannar. Jag ser en hare på håll, den kommer närmre och närmre. Den är inne inom skotthåll men jag tycker att det är fel skjutriktning in mot drevkarlarna så jag låter det springa förbi en stor bok och skjuter en smäll när den är tre meter från gränsen, den gör då kullerbyttor och landar på stenmuren som utgör gränsen. Vi summerade till sist dagen och hade en viltparad med hela 13 harar och en räv. Det trodde jag inte efter de två första såterna. Jag vill tacka Sveaskog och Skånes Jägarförbund för ett fint evenemang. Kommer garanterat tillbaka. /Victor

Bildgalleri (Foto Johan Olsson)