Fullbokad och uppskattad temakväll Vildsvin på Börringe Bygdegård

lördag, 20 november 2021

Temakväll Vildsvin på Börringe Bygdegård

Jägareförbundet Skåne arrangerade tillsammans med Söderslätts Jaktvårdskrets en uppskattad temakväll om vildsvin, förvaltning, tillvaratagande och senaste teknik för vildsvinsjakt.

Intresset var stort och anmälningarna fulltecknades inom 24 timmar.

Thomas Ohlsson, länsansvarig jaktvårdskonsulent för Skåne och Halland inledde föreläsningarna med att berätta om vildsvinsstammens utveckling. Thomas berättade om  allt från tidiga hällristningar och utrotning till dagens ca 300.000 vildsvin i Sverige.

I Skåne skjuter vi idag mellan 25.000 och 30.000 vildsvin. Dödligheten på grund av jakt ligger över 90% och bara två av tio vildsvin blir mer än två år.

Det är viktigt att hålla etiken högt, t ex vad gäller hundar, suggor, utfordring kontra åtel m.m.

Med anledning av de nyligen funna trikinerna i Skåne avslutade Thomas med att poängtera vikten av att alltid göra trikintest. Vi har haft totalt 64 trikinfynd i Sverige sedan 2007,  två på vildsvin i Skåne senaste året.

Christer Strömbeck från Gårdsslakt & Chark i Illstorp utanför Brösarp tog vid och berättade på ett ledigt sätt om hur man hanterar och förädlar viltet vildsvin.

Vi fick tips om passning, sotning och hantering av röda organ, samt betoning av vad veterinärerna tittar på vid köttbesiktning. Christer poängterade de fantastiska möjligheter det finns till förädling (grillkorv, rökt påläggskorv, rökta skinkor, mm). Ju bättre vi sköter omhändertagandet desto bättre betalt får vi. Vi tackar Christer för att vi fick möjlighet att få köpa med oss hem några ”julekorvar”.

Jakt & Friluftsgården hade bjudit in Stefan Orman från Pulsar prostaff som höll ett mycket insatt föredrag om olika typer av mörkersikten och lämpliga användningsområden. Mörkeroptik har funnits länge, ända från 1930-talet och genomgår en dramatisk utveckling. Idag har vi främst två typer; ljusförstärkare/bildförstärkare och termiska/IRV sikten (ljusförstärkande och värmesikten).

Det är viktigt att komma ihåg att de endast är lagliga att nyttja vad gäller vildsvin, inget annat vilt. Bildförstärkarsikten och Termiska sikten är båda lämpliga för åteljakt. Termiska sikten kan passa bättre ute på öppna fält där man slipper vitbländning efterskott och har bättre chans till ett andraskott. Efter föreläsningen flockades teknikintresserade kring Stefans tekniska godisbord.

Efter en intressant, spännande och trevlig kväll var vi många många som vände hemåt med nya kunskaper och insikter

Kvällens feedback gav vid handen att 100% av åhörarna tyckte att kvällen varit mycket eller ganska bra.

De välsmakande mackorna och kaffet förstärkte de positiva intrycken.

Vid pennan

Göran Lilja

Bildgalleri (Foto Göran Lilja):