Niclas kom med idéen om att träna hundar i mörker, dels för att se hur hundar fungerar till exempel vid eftersök i mörker och även för hundar som inte jagar i tät vegetation. 

 

Vi har under en tid testat att träna hundar i mörker med stor framgång. Alla hundar jagar inte i mörker eller utan att kunna se vildsvinen, detta kan jämföras med att jaga i en tät plantering eller i en vass.

Nyttan med att träna i mörker är att hundarna måste koppla alla sina sinen för att klara uppgiften.

 

F. Vi frågade Gustav, en av hundägarna som har testat mörkerträning om det fungerade:
S. Jag tyckte att det fungerade klockrent och väldigt smidigt. Supporten från Niclas till mig och hunden var väldigt god, där han lugnt förklarade att hunden jobbar olika i mörker och dagsljus och vi skulle ge honom tid för att komma in i uppgiften och förstå uppgiften.

F. Hur upplevde du hundens uppträdande vid mörkerträning?:
S. Jag märkte otroligt stor skillnad från jakt i dagsljus till mörker. Min hund var till en början väldigt osäker och försiktig då han trodde allt var grisar, men efter 15-20 minuter så lugnade han ner sig och börja tänka och fick då ett bättre sök och till slut hittade grisarna.

F. Var hundens beteende annorlunda mot tidigare erfarenhet vid möte med vildsvin?:
S. Detta var första gången min hund haft kontakt med vildsvin i mörker och det gjorde stod skillnad när han fick arbeta mer med lukt och hörselsinnena och kopplade bort synen.

F. Kan du rekommendera mörkerträning på vildsvin?:
S. Jag hade aldrig hört talas om mörkerträning innan jag och min kompis pratat med Niclas om detta, och kan verkligen rekommendera detta till fler! Både jag och min hund fick en ordentlig ”aha-upplevelse”, och det var väldigt nyttigt för oss båda.