Flera oroande fall av fransk hjärtmask har hittats i hundar söder om Hörby. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, behöver hjälp av oss jägare för att få bättre kunskap om spridningen av den i Sverige ovanliga parasiten.

Viltpatolog Erik Ågren berättar:

” Vanligen hittas parasiten hos rävar, men både rävar och hundar smittas om de äter sniglar eller snäckor som bär på parasitens larver. Om räven eller hunden får i sig många larver kan det leda till allvarlig sjukdom eller till och med död när parasiterna blockerar blodflödet i hjärtat och närliggande stora blodkärl.”

Han hoppas på att få in några fällda rävar från Hörby kommun för analys. Den som har en eller flera rävar, som gärna får vara flådda, man mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så skickar de kartoing och förpackningsmaterial. Skriv ”Räv, Hörby kommun” i ämnesraden på mejlet.

Vill man som hundägare vara på den säkra sidan om hunden har rört sig söder om Hörby så avmaskar man. Viktigt är att använda ett medel som tar rundmaskar (nematoder).

Samtidigt påminner Erik Ågren om att det stora projektet med att kolla spridningen av dvärgbandmask hos räv pågår en tid till. SVA vill ha in prover från hela Skåne och i det fallet räcker det med spillning och fyndplats. Småkartonger för detta kan också skickas ut via SVA.sva bred bild