Intressant KU om grythundar och grythundsträning

torsdag, 9 augusti 2018

Jägareförbundet Skånes jakthundsinstruktörer genomför årligen kompetensutvecklingar – KU – för att bredda sina hundkunskaper.

Årets sista KU genomfördes på Malmö Viltvårdsförenings förnämliga anläggning för grytträning och leddes av två superproffs på ämnet äkta paret Månström Anja och Stefan.

Det är semestertider och dessutom ganska hett. Det innebar att bara 14 st av våra totalt mer än 50 jakthundsinstruktörer mötte upp. Heder åt Regina Kristiansson som tagit sig ner hela vägen från Jämjö i östra delen av Blekinge.

Vi fick under kvällen utförlig information om varför man jagar gryt och om vilka raser man kan använda.

Det finns ett grävlingshägn på området och där bor de grävlingar som används i träningen. Det finns också ett träningsgryt där hundarna tränas och där man även gör de första proven innan hunden är berättigad att göra prov i naturen på riktigt jakt.

Grytet är försett med galler så hund och grävling kommer aldrig i fysisk  kontakt med varandra.

Anja och Stefan hade med sig hundar och förevisade hur träningen går till och berättade också om de regler som finns.

Foto: Fredrik Jönsson