Jakthundsträningen i Skåne på fortsatt hög nivå trots pandemin.Jakthundsträningen i Skåne på fortsatt hög nivå trots pandemin.

Verksamheten inom Jägareförbundet Skåne har som på så många andra områden påverkats av pandemin Covid-19.

Vid summering av länsföreningens hundverksamhet är det därför glädjande att konstatera att anpassning efter den rådande situationen har skett och att därför huvuddelen av planerad verksamhet kunnat genomföras.

Jakthundsträningen inom Jägareförbundet genomförs efter en metodik som utformats av hundprofilen Barbro Börjesson – ”Fyra lätta steg till samförstånd med din hund”. Metodiken är anpassad efter hur hundtiken fostrar (utbildar) sina valpar.

Inom Jägareförbundet Region Syd har under året 90 jakthundsinstruktörer rapporterat in genomförd hundverksamhet. Huvuddelen av dessa instruktörer finns i Skåne, 41 stycken, fördelade geografiskt på ett hyfsat bra sätt inom länet.

Antalsmässigt har under det gångna året 1383 hundekipage engagerats i Skåne, vilket innebär huvuddelen av Region Syds inrapporterade 2049 ekipage.

12037037 beagle puppies on white background

Huvuddelen av den genomförda hundverksamheten i Skåne har skett inom området grundlydnad (valpkurser, allmän lydnad, jaktlydnad och personlig träning) men det har också varit stor efterfrågan på viltspårkurser, 227 ekipage har utbildats.

74 apporteringsekipage har utbildats under året.

Skåne är unika inom Jägareförbundet eftersom vi är den enda länsföreningen som genomför BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund). 78 ekipage har genomfört BPH under 2022.

Jägareförbundet Skåne har under året tagit över verksamheten i Agusa vilthägn. Vi börjar redan att få fart på träningen av vildsvinshundar i hägnet, 23 hundar har tränats där så här långt.

Det är avslutningsvis glädjande att kunna konstatera att vi även lyckades genomföra Jägareförbundet Skånes traditionella och mycket populära arrangemang Jakthundens Dag under det gångna året.

Jakthundens dag lockar årligen ca 500 besökare och är möjlig att genomföra beroende på att ett 50-tal funktionärer (huvuddelen jakthundsinstruktörer) ställer upp och hjälper till.